Radionica za farmere u Osijeku

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Hrvatske agencije za hranu, u petak, 30. siječnja 2015. s početkom u 09:30 h, u Auli Magni Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (Kralja Petra Svačića 1D) održala se Stručna radionica IPA projekta: Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani (AGRI – CONTO – CLEEN).
Na radionici je sudjelovalo sedamdesetak predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, poljoprivrednih proizvođača, proizvođača hrane, savjetodavnih i stručnih službi, akademske zajednice, novinara te studenata i djelatnika fakulteta.

Radionica je namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama proizvođača i potrošača, djelatnicima savjetodavnih službi, lokalnim i regionalnim samoupravama, ali i svim žiteljima pograničnog područja zainteresiranim za zdravu hranu i očuvanje okoliša.

Cilj radionice bio je povezivanje poljoprivrednih proizvođača i potrošača, prezentacija projektnih aktivnosti i edukacija proizvođača u pravcu ekološke i ekonomske optimizacije poljoprivredne proizvodnje.

Uvodnu riječ te pozdrave prisutnima uputili su domaćini: prof. dr. sc. Zvonko Antunović, prodekan za znanost Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, voditelj projekta, i dr. sc. Sanja Miloš iz Hrvatske agencije za hranu. Skup su također pozdravili i mr. sc. Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka te dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Nakon pozdravnih riječi, radionica je započela predstavljanjem prva četiri projektna priručnika koje je prezentirao doc. dr. sc. Vladimir Ivezić, a nakon njega krenula je promocija i četiri nova priručnika: Insekticidi u zaštiti bilja (predstavila prof. dr. sc. Mirjana Brmež), Mineralna gnojiva i gnojidba ratarskih usjeva (predstavila izv. prof. dr. sc. Mirta Rastija), Gnojidba povrća, organska gnojiva i kompostiranje (predstavio prof. dr. sc. Zdenko Lončarić), Kalcizacija tala u pograničnome području (predstavio prof. dr. sc. Zdenko Lončarić).
Nakon pauze za kavu i čaj uslijedila je prezentacija baze podataka koju je predstavio doc. dr. sc. Vladimir Ivezić te rezultata istraživanja, koje je koncizno pojasnila doc. dr. sc. Brigita Popović.

Nakon rezultata provedbe projekta, nastavljeno je stručnim radionicama iz zaštite bilja, gdje su glavnu riječ imali Pavo Lucić, mag. ing. agr. i izv. prof. dr. sc. Renata Baličević te nakon pauze doc. dr. sc. Krunoslav Karalić se nadovezao s radionicama iz gnojidbe.

Zadnje izlaganje na radionici imao je voditelj projekta prof. dr. sc. Zdenko Lončarić koji je pojašnjavao korištenje i primjenu računalnih sustava odlučivanja (DSS) poljoprivrednim proizvođačima. Budući da je to kompleksan sustav koji može farmerima uštedjeti i novac i vrijeme, sudionici radionice pratili su izlaganje i pojašnjavanje s velikim zanimanjem.

Nakon završetka formalnog dijela radionice, uslijedila je rasprava te nakon toga svi sudionici su pozvani na ručak.